Mennyit gyorsít ha WordPress plugi­nokat kikap­csolunk?

Mennyit gyorsít ha WordPress plugi­nokat kikap­csolunk?

Mennyit gyorsít ha WordPress plugi­nokat kikap­csolunk?

(Utólagos korrekció: más netes eszköz 2,5 sec betöltési időt mért az adott oldalra, nem 5,7 másodpercet. Az Uptrends.com “gyorsabb”. A GTMetrix többet mér.)

Érdemesnek tartottam azt megvizsgálni, hogy alapvető, mindig telepítendő pluginjaink kikapcsolásával milyen gyorsulást érhetünk el. Jelentőset, de nem biztos, hogy érdemes bajlódni ezzel – ha oldalunk eleve megfelelően gyors.

Továbbra is elutasítom az a sznob megközelítést, hogy a sebesség növelése minden energiabefektetést megér, tehát továbbra is vallom, hogy ha egy site 3,5 sec alatt megjelenik, akkor a gyorsításra felesleges munkaidőt pocsékolni. (kivéve a millós látogatottságú portálokat.)
A vizsgálathoz két eszközre volt szükségem: egyrészről a Freesoul Deactivate Plugins kiegészítőre, és a GtMetrix weboldal által szolgáltatott mérésekre.

A vizsgálat tárgya az volt, hogy egy tipikus Elementorral szerkesztett kezdőlap mennyivel lesz gyorsabb, ha letiltom azokat a pluginokat, melyek az adott page-en inaktívak, tehát nem járulnak hozzá a megjelenítéshez, és elvileg semmit sem csinálnak. Oldalaimat jellemző módon két Elementor kiegészítő működteti, ezeket kapcsolgattam mikor csak az aktív pluginok kikapcsolásával járó gyorsulást mértem meg, ezek: a Bloglentor, és a Jeg Elementor Kit.

Admin pluginok kikapcsolása – Inaktív pluginok kikapcsolása
Két plugintípus kikapcsolását vizsgáltam meg, egyik típus, mely a magunkfajta webszerkesztők tevékenységét szolgálja, és pl. az adminisztrációt teszi konfortosabbá, lapoz, duplikál, képet tömörít, ilyesmit csinál, és másrészről azok kikapcsolásának hatását néztem meg, melyek a megjelenítésben más oldalak esetén egyébként közreműködnek, pl. lapozót csinálnak, sidebart/widgetet töltenek meg tartalommal.

 
1.

Egyéb grafiaki pluginok kikapcsolása
Mikor a használatlan, grafikai megjenítést szolgáló pluginokat kikapcsoltam a gyorsulás a következő volt: 0,5 másodperc. Ez annak tekintetében, hogy 5,7 sec-ról 5,2-re csökkent a teljes megjelenítés gyorsulása nem túl jelentős.
Stopperrel is mértem a felső traktus megjelenítésének gyorsulását is, ami viszont sokkal jelentősebb volt, a javulás 1 sec volt. (3,5 sec-ről 2,5 sec-re.) A szubjektív mérés során a különbség már jelentős volt.

2.

Admin kezelő pluginok kikapcsolása
Mikor az admin komfortosabb használatát szolgáló pluginokat kapcsoltam ki, a gyorsulás mértéke a következő volt: 0,5 másodperc. (5,7-ről 5,2-re, mint a korábbi esetben.)
A stopperes mérés is olyan eredményt hozott, mint az előző esetben: 1 másodperccel gyorsabb lett az oldal betöltődése.

3.

Minden inaktív plugin kikapcsolása
Minden olyan plugin kikapcsolása, mely nem vesz részt az adott oldal megjelenítésében. A gyorsulás mértéke a következő volt: 1,1 másodperc. Ez már a GTmetrix szerint is jelentős javulás (20%).
A stopperes (szubjektív) mérés során a gyorsulás 2 másodperc volt, tehát 50%-kal javult az oldal tetejének betöltési sebessége. (3,5 sec-ről 1,5 sec-re.)

 

Megjegyzés: a Freesoul Deactivate Plugins lehetővé teszi, hogy csoportosan is kikapcsoljunk plugin betöltődéseket, egyszerre kikapcsolhatunk pluginokat az összes oldal, és az összes poszt esetén.

 

Utólagos korrekció: Az Uptrends.com 2,5 sec betöltési időt mért az adott oldalra, nem 5,7-et, tehát alapvetően más eredményt hozott ki, a GTmetrix idejének felét (!) mérte a betöltésre. Pluginok nélkül 1,6 sec-et, ami azt jelenti, hogy a gyorsulás eszerint 35%-os. A jelek szerint nem mindegy, hogy milyen távoli a mérést végző szerver, merthogy a “Berlini” kisebb időket mért, mint a “Los Angeles-i”.

Comments are closed.