Ha profi Corel használó vagy olvasd el ezt!

Ha profi Corel használó vagy olvasd el ezt!

Ha profi Corel használó vagy olvasd el ezt!

És akkor is, ha haladó felhasználó vagy. Összegyűjtöttem, hogy mely coreles eszközök gyorsítják legjobban a munkámat, és a félreértések elkerülése érdekében az ÉN munkámat. Nem tutorialt akartam gyártani, csak pusztán pár hasznos tanáccsal szolgálnék.

A CorelDraw kiváló program, és nem válthatja ki munkánkban az InDesign. A Corel ugyanis grafikai program, amit nem tördelésre fejlesztettek ki, de nyögvenyelősen elboldogul ezzel a feladattal, ahogy az InDesign-t meg nem grafikára készítették, hanem elsősorban tördelésre, de persze fogcsikorgatva lehet vele vektorokat is szerkesztgetni. A Corel alternatívája az Illustrator. De mondhatjuk fordítva is: az Illustrator alternatívája a Corel.

1. 

A CTRL+R használata. Ha egy átalakítást, pl. színezést, kontúrozást több grafikai objektumon is végre kell hajtanod, akkor csak egyszer tedd meg ezt az átalakítást, majd jelöld ki a további átalakítandókat és nyomd meg (egyszerre) a Control és az R billentyűt a klaviatúrán. A Corel megismétli a szerkesztési folyamatot. (“Replay”)

2.

Find & Replace használata a Corelben. Ha sok oldalon kell konvertálnod az RGB színeket CMYK-ra, vagy pl. betűtípust kell egységesen cserélned, akkor használd a Find & Replace eszközt. Ha beállítod neki mit keressen, és azt, hogy mire cseréljen, akkor ezután megkérdezi, hogy az összes oldalon hajtsa ezt végre, vagy csak az aktuális lapon, majd igen sebesen végigmegy a szerkesztendő elemeken. (Nézd meg miket ajánl fel cserére, mert csak az alapvető szerkesztési elemeket cseréli, pl. háromszöget nem cserél ötszögre.)
Megtalálható: Edit menü-ben.

3.

Tulajdonságok átmásolása egyszerűen. Jobb gombos ráhúzás – meglévő tulajdonságok alkalmazása más elemekre is. Ha egy elemet JOBB gombbal ráhúzol egy másikra, akkor felugrik egy menü több lehetőséggel. Ilyenkor a ráhúzott elem tulajdonságait tudod alkalmazni arra, amelyire ráhúztad. Alapvető tulajdonságokat enged a másik objektumra alkalmazni, nézd meg, próbáld ki mely szerkesztési elemek esetén mire van lehetőséged.

4.

EPS szerkesztése. Egy vektoros PDF-et lementhetsz EPS-be az Adobe Acrobattal, és ezt újabb verziójú Corel-ben általában meg tudod nyitni szerkesztésre importból. Bár néha csíkokra szaggatja az eredeti formákat, de általában ez a módszer használható. Ha netről, a “free vector” oldalakról letöltesz egy megszerkesztett grafikai anyagot (meghívót, christmas card-ot, stb-t), és pár dolgot cserélnél benne, akkor Corellel ezt több mint valószínű, hogy meg tudod tenni.

5.

Egyedi menük használata a programban. A CorelDraw nagyságrenddel több funkcióval rendelkezik, mint amit a telepítést követően megmutat szerkesztési felületein. Ha meg kellene becsülni, hogy egy kezdő felhasználó milyen percepcióval rendelkezik ilyen tetkintetben, akkor azt mondanám, hogy feltételezéseihez képest a Corel legalább a 20-szorosát tudja, mint amire számítunk.
Én jellemző módon azzal kezdem a telepített Corel első beállítását, hogy belépek a felső menüsorban található Tools / Options menübe, majd ott a felugró panelen a “Customize” alatt kiteszem a kezelőfelületre a legfontosabb szöveg, fill, és kontúr eszközöket. (Drag&Drop) Ez a posztban megjelenő képen is látható.
Egyvalamit viszont ne felejtsünk el, hogy akkor jelgyzi meg a Corel beállításainkat, ha a “Dokument” menü alatt Save-t is nyomunk.

6.

Object Manager. Ha túl bonyoult a vektoros anyagunk, akkor lehetőség van arra, hogy egyrészt a Wiew felső menüben átkattintsuk a megjelenítést drótvázra, másrészt a Tools / Object Managerben az egymás alatti rétegeket is beazonosíthatjuk. Itt beállíthatjuk akár azt is, hogy egy segédvonal csak a nekünk megfelelő oldalakon jelenjen meg – ugyanis az Object Manager dokumentumunk teljes szerkezetét mutatja. Az elemeknél letilthatjuk egy-egy objektum nyomtathatóságát is.

7.

Nyomtatási ablak és nyomdai kilövési megoldások. A CorelDraw nyomtatási ablaka igen különleges megoldással szolgál, ugyanis az “Eszközfüggetlen” nyomtatási megoldással, (és mással) olyan ablakot kapunk, melyben egy adott lapméret beállítását követően ha a nyomtatás Preview-jára kattintunk, akkor ott lehetőségünk van arra, hogy sok oldalas Corel szerkesztésünket a megadott méretű lapra “felmontírozzuk” egymás mellé, és alá. Megadhatjuk a sorok/oszlopok számát, de csak ha a Pick eszköz alatti “Impozition Layout Tool”-ra kattintunk.
Ennek vizuális bemutatására a négyes osztású kép szolgál, ami hégy oldalas corel doksi oldalainak egymás mellé illesztését mutatja meg. Itt kettőt megfordítottam fejjel lefelé, mert a Corel itt ezt is tudja.

Tags: No tags

Comments are closed.