Elementor aloldalak lemen­té­se, expor­tá­lása, importálása

Elementor aloldalak lemen­té­se, expor­tá­lása, importálása

Elementor aloldalak lemen­té­se, expor­tá­lása, importálása

Három folyamatot kell megtanulnunk.
1. A kész oldal helyi lementése. 2. A lementett oldal megtalálása a WP-ben, és exportálása számítógépükre. 3. A másik site-on az exportált elrendezésünk beimportálása, majd alkalmazása.

Ez egy lépésről lépesre asszisztens az import és export használatához Elementor szerkesztő esetén.

Lementés:

1. Az elkészült oldalba be kell lépni, és ott a “Szerkesztés Elementorral” kell továbblépni.
2. Mikor betöltődött minden, és megjelent az Elementor bal menü, az alján van egy “Frissít” gomb, melynek megnyomására a menü felgördül.
3. A “Frissít” gomb menüjében “Mentés sablonként”-ra kell kattintani, és beszédes névvel elmenteni az aktuális elrendezést.

Az elmentés helye:

Az elmentés önálló WP menübe kerül, mely a bal függőleges WP sávon látható. Nálam ez “Elementor theme” mert át van nevezve, egyébént ez pl. “Sablonok”, vagy “Theme”.

Exportálás:

A mentett sablonok nem az Elementor WP menübe mentődnek el, hanem kaptak egy vele egy szintű főmenüt. A neve Themes, vagy magyarul Sablonok.

1. Az Elementor theme/Elmentett sablonok WP menüre kattintva megjelennek az elmentett elemek. (Sablonok/Elmentett sablonok)
2. A lista sorok fölé gördített egérrel megjelenik az a lehetőség is, hogy “Export”. Erre kattintva a gépünkre tudjuk elmenteni az adott oldal elrendezését. Ez .json file lesz.
Ugyanakkokr olyan export file-t érdemes inkább létrehozni, ami véglegesen a neten megmaradó képfile-okat tartalmaz, mert jelenlegi export file-unk a képeket nem tartalmazza (2022-ben). Ha “Proba” oldalon exportálunk oldal elrendezést, és a próba oldalt könyvtáraival együtt megszüntetjük, akkor a képek nem tudnak az eredeti helyükről beimportálódni egy későbbi site-on.
Egy-egy megszerkesztett oldalhoz tartozhat egyedi stílusokat tartalmazó CSS is, ami általában az adott oldal szekesztőjének alján jelenik meg (Az Elementor előtti szerkesztő alján). Ennek tartalmát is mentsük le hasonló file elnevezéssel egy txt file-ba a gépünkre lementett “saját oldal” mellé.

Importálás:

1. Az Elementor theme/Elmentett sablonok WP menüre kattintva felül látható egy “Importálás” gomb, kattintsunk rá.
2. Tallózzuk be a korábban gépünkre lementett export file-t, és itt importáljuk be. Ha jól végeztük dolgunkat, akkor megjelent egy új sor ebben a listában. A beimportált oldalt már itt is szerkeszthetjük.

Az importált oldal használata az adott site-on:

1. Ha a site Elementor sablonjai között megjelent a beimportált oldal elrendezés, akkor ezt úgy tudjuk alkalmazni, hogy pl. nyitunk egy új oldalt, és elmentjük, (publikáljuk). (Valószínűleg itt még be kell állítani az oldal a “Sablonminta” legördülőben az: “Elementor teljes szélesség”-et, és az esetlegesen oldalhoz tartozó CSS-t is másoljuk be az oldal alján található ‘egyedi css’ textareába.)(Nem mindig van ilyen css textarea.) Ezután megkezdjük az oldal Elementoros szerkesztését a zöld “Szerkesztés Elementorral” gombbal.

2. A megjelent üres oldal alján a szerkesztő mezőben középen található egy mappa ikon, erre kattintva érhetők el a gyári kész sablonok, és a saját téma mentések. Alapesetben nem a mi mentéseink listája látszik, hanem a gyári témák.

3. Váltsunk át a másik fülre, azaz kattintsunk a “Sablonjaim”-ra, válasszuk ki a kívánt sablonunkat a mentéseinkből, és importáljuk be a megjelenő menüből.

4. Miután betöltődött minden elem, mentsük az oldalt.

Tags: No tags

Comments are closed.