Képek lementése akkor is, ha ez tiltva van

Képek lementése akkor is, ha ez tiltva van

Ha egy kép letöltése tiltva van valamilyen webes eljárással, akkor ennek ellenére is le lehet menteni. Az már nagyjából mindenkinek nyilvánvaló, hogy az un. “képkimetszővel” a képernyőn megjelenő képet le lehet menteni (képlopó programok), de sok más megoldás is rendelkezésünkre áll.

 

EGÉRREL KÖNYVTÁRBA KIHÚZÁS

Messze ez a legegyszerűbb képletöltési módszer, csak előtte meg kell nyissuk azt a könyvtárunkat, melybe a képet bele akarjuk menteni. Ez olyankor működik, ha a jobb kattintás is engedélyezett az adott weboldalon.

SAVE AS

Azt már kevesebben tudják, hogy a képek mentésére az egyszerű “save as” mentés is akár megfelelő lehet. A mentés másként-re, vagy jelen esetben a mentés utasításra ugyanis a böngészők nagyjából helyesen mentik le számítógépünkre az éppen megjelenített webodalt, történetesen az összes képernyőre kirakott file-okkal és az oldal szerkezezetével együtt. A könyvtárunkba lementett fileok mennyisége ugyanakkor nagy számú is lehet, ahonnan néha nehézkes kibogarászni a nekünk szükséges képet.
Egy kivétel van, a Drive, ott sajnos nem működik a “save” és a “save as” utasítás, és ha ott van tiltva a kép letöltése, akkor tényleg csak a képernyőkép lopás marad.

F12 BILLENTYŰVEL

A profik viszont azt csinálják, hogy F12 diagnosztikai módot nyomnak, mire egy önálló kisablakban bejön az oldal szerkezete, csak sajnos egyes programozók ezt is képesek úgy agyonbonyolítani, hogy képtelenség lesz megtalálni a képet a kódrengetegben. Ilyenkor általában css háttérként töltődik be a kép, tehát magában az oldalkódban meg sem találhatnánk.
A legtökéletesebben viszont a Smart Slider WP plugin rejti el a képet, ott még a 10-edik nekirugaszkodásra sem tudtam a képet meglelni kódszinten. Az meg azért lehet kellemetlen, mert a kép fölött a lapozókon felirat is meg van jelenítve a különféle üzenetek átadása érdekében, így a képernyőlopással a képen a feliratok is látszanának. Néha tehát a save-as marad utolsó megoldásnak.

De persze a save-as “letiltásával” is próbálkoznak a szakemberek, ugyanis ha a Flickr-ről akarunk saveas-olni, akkor akár egy percig is eltarthat a mentés… Gondolom ilyesfajta cél lebeg az oldal üzemeltetői részéről.

A képek képernyőről lelopásához én személy szerint Snagit-ot használok, melyek még scrollozva is tudnak menteni weboldalakat teljes függőleges magasságukban, viszont nekem ez inkább csak kivételként sikerült ezzel a programmal (régebben). Pedig hát ez lett volna nekem az igazi főnyeremény, mivel szokásom komplett weblapokat is screenelni.

 

Tags: No tags

Comments are closed.