A webes ergonómia és a honlapkészítés pár alapszabálya

A webes ergonómia és a honlapkészítés pár alapszabálya

A webes ergonómia és a honlapkészítés pár alapszabálya

A webes ergonómia azon elvek és módszerek gyűjteménye, amelyek célja, hogy a weboldalak felhasználóbarátak és könnyen használhatóak legyenek.

Egyszerűség: A weboldalaknak egyszerűnek kell lenniük, könnyen érthetőnek és kezelhetőnek. Az oldal menüjének olyan elrendezésűnek kell lenni, ami a felhasználó szemszögéből elvárható, úgy kell kialakítani, hogy ha valamit pl. általában a jobb fölső sarokban keresnek, vagy a láblécben, akkor az ott is legyen.

A tartalom: Az oldalaknak egyértelműen el kell juttatniuk az üzenetüket a felhasználókhoz, és vagy színesen megfogalmazottnak, vagy tömörnek kell lenniük.

Konzisztencia: A weboldalaknak konzisztensnek kell lenniük, azaz a navigációs sémának és az oldalak elrendezésének állandónak kell maradnia. A jól átgondolt kialakítás segít a felhasználóknak könnyebben tájékozódni a weboldalon, és növeli a használhatóságot.

Felhasználói szemlélet: A weboldalakat mindig a felhasználók szemszögéből kell tervezni. A felhasználói szemlélet segít az oldalak egyszerűbbé és könnyebben használhatóvá tételében.

Használhatóság: A weboldalaknak használhatónak kell lenniük, azaz a felhasználók számára könnyen érthetőeknek és könnyen használhatóknak kell lenniük.

Ellenőrzés: A weboldalak fejlesztése során hasznos lehet ellenőrző weblapokat használni, hogy biztosítani lehessen, hogy az oldalak minden szempontból megfelelnek az ergonómiai követelményeknek.

Adatvédelem: A weboldalaknak biztonságosnak és megfelelő adatvédelemmel kell rendelkezniük, hogy a felhasználók biztonságban érezhessék magukat.

Teljesítmény: A weboldalaknak gyorsnak kell lenniük, és a felhasználók által kért adatokat a lehető leggyorsabban kell megjeleníteniük. A 2-3 másodpercnél lassabb weboldalakon érdemes gyorsítani a különféle eljárásokkal.

Megbízhatóság: A weboldalak szöveges tartamainak megbízhatónak kell lenniük, és a tartalomnak pontosnak és naprakésznek kell lennie.

Érthetőség: Az érthetőség nem csak a tartalomra vonatkozik, hanem az oldalak elrendezésére, a használt szimbólumokra, gombokra, melyek vizuális megjelenésükkel a gyorsabb beazonosítást, és megértést kell segítsék. Az oldalaknak átláthatóknak és könnyen érthetőknek kell lenniük, hogy a felhasználók könnyedén megtalálhassák a számukra fontos információkat, és könnyen navigálhassanak az oldalon.

Tags: No tags

Comments are closed.